Urk, 19 mei 2023.

NIEUWE URKER VOLKSLEVEN jaargang 50 Nummer: 3.


We hebben leuke reacties mogen ontvangen n.a.v. het artikel over Dirk Everaarts in het vorige nummer. Het Urker Volksleven is naar dochter Nieske gestuurd en voor haar was dit een mooie afsluiting van een emotionele periode.
Deze website wordt gelukkig goed bezocht, ongeveer 30 a 40 bezoekers per dag, en er wordt flink gebruikgemaakt van de knop onder de fotos om de juiste namen en datums door te geven.
Geert Korf, Kees Kaptijn en Willem Schraal verwelkomen we als nieuwe medewerkers die helpen negatieven te scannen en fotos te bewerken.
We zijn lid van de landelijke vereniging van 150 historische gelijksoortige beeldbanken, allemaal onderdeel van Z.C.B.S.
(het Zijper Computer Beheers Systeem). Al deze beeldbanken worden ook door vrijwilligers bemenst. Op 28 maart j.l. hebben we deze vereniging op Urk mogen ontvangen voor de jaarvergadering.
U kunt thuis meedoen met onze activiteiten door de website te bezoeken en de onbekende fotos een naam en eventueel geboortedatum datum te geven, of zoon of dochter van. Alle informatie is welkom!
We horen dat dit ook wel samen wordt gedaan met familie of vrienden en dit is een leuke activiteit. In nauwe samenwerking met Klaas Kramer van de afdeling genealogie worden de fotos dan met de aangeleverde gegevens gearchiveerd en daarmee bewaard voor het nageslacht.
Als dit nummer van het Urker Volksleven bij u op de mat valt, is het waarschijnlijk net voor of na Urkerdag. En met Urkerdag hebben wij voor u ook weer een speciale uitgave van Urkers zoals ik ze gekend heb klaarliggen. In dit zesde deel hebben we ervoor gekozen om alleen plaatsgenoten in Urker dracht op te nemen. Het boekje is verkrijgbaar in het museum en bij Koster en Boekendal

Met vriendelijke groet,


De redactie van het Urker Volksleven
Bent u nog geen lid ?
Origineel als kado aan de familie of verwen uzelf met een abonnement...
Even een mailtje naar: info@vriendenvanurk.nl
Urk, 15 april , 2023
Urker Klassenfotos zijn meer dan welkom

We hebben afgelopen periode twee mooie eigen klassenfotos uit 1946 /'47 mogen ontvangen van Co Brands-de Jong en Luut Kamper. U kunt ze (incl. de namen) vinden onder fotonummer #00345 en #00431Van de klas van Luut Kamper was er in 1986 een reunie. Ook hiervan is een klassenfoto met namen van de leerlingen van toen op de beelddbank aanwezig onder fotonummer #00517.Heeft u zelf ook nog een mooie klassenfoto in uw bezit, of misschien van de klas van vader, moeder opa of oma, of nog eerder? Het liefst met jaartal en de namen erbij?

Laat deze dan opnemen in ons beeld archief!
U kunt deze foto digitaal naar ons sturen via de e-mail.
Maar we komen hem ook graag even bij u ophalen dan scannen wij deze in hoge resolutie in.
Natuurlijk krijgt u het origineel altijd weer terug.
Ons mailadres is : zcbs@vriendenvanurk.nl

Urk, 1 april 2023.

NIEUWE URKER VOLKSLEVEN jaargang 50 Nummer: 2.


U bent het inmiddels natuurlijk van ons gewend, maar we kunnen u in dit nummer weer voorzien van een keur aan gevarieerde artikelen en bijzondere fotos. Als redactie zijn we erg blij met een aantal vaste scribenten die dat elke keer weer mogelijk maken. Desalniettemin willen we u als (oudere) lezer toch graag oproepen om uw verhalen en herinneringen aan uw jeugdige jaren op papier te zetten. Of misschien hebt u een bijzondere foto die u wilt delen. Wij horen graag van u!
We hoeven onze vaste scribenten hier niet allemaal te noemen, maar we vinden het hartstikke leuk dat Jaap Bakker nu al een tweede artikel voor ons heeft geschreven. Ook danken we Sjoert van den Berg hartelijk Riekelt Koffeman schreef niet alleen het verhaal over Dirk Everaarts, maar heeft zich samen met Maarten Taal en Willem Schraal ook over de grote fotocollectie van Everaarts ontfermt.
Ze scannen alle negatieven in en die zijn te zien
via deze website. Als u personen herkent, dan stellen zij het zeer op prijs als u de naam aan hen doorgeeft.


Met vriendelijke groet,


De redactie van het Urker Volksleven
Bent u nog geen lid ?
Origineel als kado aan de familie of verwen uzelf met een abonnement...
Even een mailtje naar: info@vriendenvanurk.nl
Urk, 23 januari 2023.

NIEUWE URKER VOLKSLEVEN jaargang 50 Nummer: 1.


Het nieuwe jaar is begonnen met erg veel regen en wind. We hebben nog geen storm gehad, maar we denken wel terug aan de watersnoodramp van 1953, deze maand 70 jaar geleden.
In het museum wordt ter herinnering daaraan een expositie ingericht, en dan met name aan de Urker vissers die in de dagen na de ramp naar Zeeland voeren en in de ondergelopen gebieden naar overlevenden zochten. We nodigen u van harte uit om volgende maand, als het museum weer open is, eens langs te komen in het museum en er kennis van te nemen.
We beginnen dit nummer nu eens niet met een artikel over lang geleden, maar met een nog vrij recent reisverslag uit 2008.
Joram de Gans, rechter in Rotterdam, vertelt u in geuren en kleuren over zijn belevenissen aan boord van de UK 184.
Wij vonden het een te mooi verhaal om nog 20 jaar te wachten met het plaatsen in het Volksleven!
Maar maak u niet ongerust, we hebben ook weer genoeg materiaal uit vroeger jaren.
Tiemen Roos gaat verder met zijn roendjen om ut Top met weer prachtige fotos erbij uit de collectie van Jelle de Vries.
Lub Kramer schrijft een vervolg op zijn artikel over Zwaantje Loosman-Bakker over haar kinderen, en we pakken de draad maar weer eens op met het vissersleven van Jan de Boer.
Tot slot, mocht u misschien denken dat het aantal paginas iets minder is dan u gewend bent, dan komt dat omdat het formaat iets is gewijzigd.
Vanaf dit jaar wordt het Urker Volksleven gedrukt op A5-formaat wat
iets groter is dan wat we voorheen hadden.

Met vriendelijke groet,
De redactie van het Urker Volksleven

Bent u nog geen lid ?
Origineel als kado aan de familie of verwen uzelf met een abonnement...
Even een mailtje naar: info@vriendenvanurk.nl